Resep Rendang Enak Dan Mengoyang Lidah

0
959
views
sumber: google.co.id

Rendang ialah makanan khas indonesia yang betul-betul nikmat. Rendang atau awam juga disebut dengan randang ialah makanan autentik dari padang. Apabila anda datang ke kios makan padang pastinya anda akan menemukan rendang. Kelezatan makanan ini tak usah anda ragukan lagi sebab menjadi kuliner paling nikmat di dunia versi CNN international.Rendang ialah kuliner yang betul-betul kaya akan bumbu dan rempah. Pengunaan santan pada kuliner ini membikin rasanya kian total. Salah satu kelebihan rendang kecuali rasa yang nikmat ialah dagingnya betul-betul empuk. Untuk membikin rendang cukup gampang. Tapi anda sepatutnya memutuskan komposisi bumbunya tepat. Supaya anda tak salah dalam membikin bumbu rendang disini akan kami jabarkan resep rendang autentik yang pastinya nikmat.
Bahan Bahan membikin rendang
1. 500 gram daging khas dalam
2. 300 ml air
3. 4 sendok teh minyak goreng
4. 400 gram kentang
5. 800 ml santan kental
6. 1 buah lengkuas
7. garam secukupnya
8. 2 cm Jahe
9. 2 cm kunyit
10. Penyedap rasa secukupnya
11. Lada secukupnya
12. 4 siung bawang putih
13. 4 siung bawang merah
14. 5 buah cabai merah besar
15. 3 lembar daun kunyit
16. 1 batang serai
17. Minyak goreng
18. Asam Kandis secukupnya
Pada resep rendang kali ini kami memakai daging khas dalam. Itu sebab ragam daging ini lebih lembut sekiranya dibandingi dengan komponen lain. Memang harga daging ini lebih mahal namun kualitasnya lebih baik. Untuk anda yang mempunyai anggaran sedikit dapat memakai daging yang masih ada kandungan lemak. Tapi pastikan jumlah lemaknya jangan berlebihan sebab dapat membikin mutu rendang menjadi tak optimal.
Sistem membikin rendang
• Siapkan wajan
• panaskan minyak
• masukkan bumbu yang sudah anda haluskan
• Tumis bumbu sampai wangi dan berubah warna
• Masukkan santan dan tunggu sampai mendidih
• Siapkan daging yang telah anda potong cocok selera
• Masukkan daging kedalam wajan dan tunggu sampai santan berkurang
• Apabila santan telah mulai habis karenanya tambahkan air yang telah anda siapkan secukupnya sampai dagingnya menjadi lunak
• Apabila daging telah matang dan lunak angkat dan sajikan
Rendang akan betul-betul nikmat sekiranya anda makan bersama dengan nasi yang masih hangat. Apabila anda berharap karenanya anda dapat menaruh rendang dalam bentang waktu yang lama dengan menaruhnya dalam frezer dan memasaknya kembali sekiranya anda berkeinginan merasakan rendang. Anda juga dapat menambahkan bahan makanan lain pada rendang. Bahan makanan yang dimaksud ialah kentang. Kentang bisa anda pakai untuk menganti nasi. Semoga resep rendang autentik padang ini berkhasiat untuk menambah wawasan anda mengenai masakan autentik indonesia.

 

sumber: masakannusantara.xyz