5 Tips Pasang AC Split Sesuai Ruangan Rumah Anda

0
222
views
sumber: google.co.id

Banyak pengguna AC yang tak paham bagaimana kiat pasang AC split pantas ruangan rumah. Walaupun hal ini betul-betul penting untuk tingkat keawetan AC serta maksimalnya performa yang dikasih oleh AC. Kecuali itu pemasangan yang tak pas juga dapat mengakibatkan AC cenderung lebih pesat panas dan tak stabil suhunya.

Mengetahui kiat pasang AC split pantas ruangan rumah

1.            Ruang Keluarga

Sistem pasang AC yang benar untuk ruangan keluarga ialah menentukan AC hal yang demikian sudah terpasang ditengah-tengah ruangan. Untuk itu hal pertama yang mesti dilaksanakan ialah mencari letak tepat komponen tengah-tengah dari ruang keluarga hal yang demikian, umumnya pas berada di atas meja keluarga.

Sementara untuk PK yang dianjurkan ialah 1 hingga dengan 2 saja. Kecuali itu untuk penguasaan temperatur disiang dan malam hari tak boleh disamakan. Untuk diang hari temperatur 22°C—23°C telah cukup dan untuk malam hari sekitar 24°C—26°C sebab malam cenderung lebih dingin.

2.            Kamar Tidur Hati

Sistem pasang AC rumah baru yang pas ialah dengan mengamati pemasangan yang ada di tiap ruangannya. Salah satu pemasangan yang krusial ialah di ruangan kamar tidur si kecil. Hati-si kecil cenderung lebih pesat gerah sehingga memerlukan temperatur kamar yang lebih dingin supaya nyaman dipakai sebagai daerah rehat hingga bermain.

AC yang pantas dipilih ialah AC Split bersensor untuk mendeteksi tiap gerak sang si kecil. Untuk PK cukup mengaplikasikan separo atau tiga perempat PK saja. Sementara untuk suhunya antara 25°C—26°C.

3.            Ruang Tetamu

Meski jarang dihuni dan dipakai dikala ada tetamu saja, pemasangan AC di ruangan ini juga betul-betul penting untuk dipandang. AC yang mesti berada di sini ialah ragam AC yang kapabel menjangkau banyak orang dan ruangan yang cukup besar supaya dinginnya lebih menyeluruh.

Untuk peletakannya lebih bagus diletakkan pada plafon atau daerah yang mempunyai 4 arah mata angin sehingga segala sudut dapat dijangkau. Untuk temperatur yang dibutuhkan cuma sekitar 24°C. Sementara untuk PK yang dipakai cukup kisaran separo hingga dengan 1 PK saja.

4.            Kamar Tidur Utama

Pemasangan krusial berikutnya ialah pada kamar utama, atau kamar dengan ruangan yang cukup besar. Dibutuhkan AC split dengan desain yang ramping supaya tak memenuhi dinding ruangan. Temperatur yang dibutuhkan untuk kamar utama ini ialah 23°C—24°C. Sementara untuk PK antara tiga perempat hingga dengan dua PK tergantung seberapa besar ruangan kamarnya.

5.            Dapur

Untuk dapur AC yang dipakai mesti dapat mendinginkan dengan optimal.  ini dikarenakan dapur cenderung lebih panas. PK yang diperlukan separo hingga dengan satu PK sementara temperatur yang diperlukan sama dengan ruang tetamu merupakan 24°C.

Itulah kiat pasang AC split pantas ruangan rumah supaya dingin dari AC lebih optimal dinikmati.

Sumber: acwahana.com